Zoeken Share Woordenboek
Sluiten

Zoeken

Overzicht

De grote winnaars van de Cannes Lions Outdoor 2023

Het Cannes Lions International Festival of Creativity viert al 70 jaar lang creativiteit en uiteraard heeft ook de categorie Outdoor een welverdiende plek veroverd. De Outdoor Lions laten de meest creatieve campagnes zien die het afgelopen jaar in de publieke ruimte zijn gevoerd. Daarom gingen wij met het team langs in Cannes om inspiratie op te doen bij de campagnes die in de prijzen zijn gevallen.

Dit zijn de grote winnaars en onze favorieten binnen outdoor van 2023!


British Airways wint Grand Prix voor meest meeslepende Outdoor-campagne

British Airways (BA), de bekende nationale luchtvaartmaatschappij van het Verenigd Koninkrijk, was de grote winnaar van de Grand Prix in de categorie Outdoor. Deze winnende campagne met de titel "A British Original" werd ontwikkeld door Uncommon Creative Studio in Londen.

Uncommon Creative Studio heeft een onuitwisbare indruk achtergelaten met deze opvallende campagne, die uit maar liefst 512 unieke print-, digitale en andere outdoor uitvoeringen bestond. Daarnaast bevatte de campagne meer dan 32 short films, waarbij een opvallend contrast werd gecreëerd tussen de uiteenlopende redenen waarom mensen vliegen. Hierbij werd ingespeeld op de redenen die in plaats van de gebruikelijke keuzes "Zakelijk" of "Vrije tijd" door reizigers worden aangegeven.

De campagne geeft een persoonlijke touch aan de uitingen door op verschillende emoties in te spelen. Of het nou humor is met opmerkingen als “Klaar met biertjes van £7” of hartverscheurend met de opmerking “Het is wat ze had gewild”. Door de inzet van meer dan 500 unieke creaties zit er voor iedereen een herkenbare motivatie bij.

Daarnaast is een doelgerichte keuze gemaakt van mediatypen die de emoties in de tekst extra benadrukken. Zo vermeldt een poster in een Londens metrostation bijvoorbeeld "Warme windvlagen die niet van metro’s komen" als een overtuigende motivatie om te reizen. Ook is er een billboard gebruikt waarbij het lijkt of de uiting nat is geworden en de inkt is gaan lekken, met de tekst “Omdat dit weer k*t is”.


Zelfs als het geen Heinz is, moet het Heinz zijn

Heinz, het wereldwijd geliefde ketchupmerk, heeft een ongeëvenaarde positie op de markt. Bekend om zijn dikke, rijke en overheerlijke saus, staat Heinz als enige merk synoniem aan de iconische rode smaakmaker. Na de ontdekking dat bepaalde restaurants Heinz-flessen vullen mat andere merken ketchup, koos het merk er niet voor om beledigd te zijn.

Het tegenovergestelde zelfs - in plaats daarvan erkende het dat deze restaurants onbedoeld bevestigen wat iedereen al weet: niets kan tippen aan Heinz. Om dit fenomeen onder de aandacht te brengen, lanceerde Heinz de campagne “Ketchup Fraud”, waarbij fans in het hele land werden opgeroepen om te helpen garanderen dat wanneer mensen een Heinz-fles op tafel krijgen, het ook daadwerkelijk Heinz is waar ze van kunnen genieten.

De campagne laat perfect zien hoe je met weinig woorden, sterk beeld en merkherkenning zeer effectieve uitingen neer kan zetten. De ketchup die in een restaurantsetting in een Heinz-fles wordt overgegoten, in combinatie met krachtige copy brengen de boodschap in een oogopslag over.


Confronterende campagne ‘The Last Photo’ wint goud

Er bestaat een algemene overtuiging over hoe "zelfmoordneigingen" te herkennen zijn: huilen, boosheid en wanhoop. Als gevolg hiervan grijpt niemand in wanneer deze signalen ontbreken. Echter, met 125 personen die elke week hun eigen leven ontnemen, voelden Campaign Against Living Miserably (CALM) en TV-zender ITV, een dringende behoefte om te benadrukken dat de signalen van "zelfmoordneigingen" niet altijd overeenkomen met de verwachtingen van mensen.

Om dit probleem aan te pakken ontwikkelde communicatiebureau adam&eveDDB de campagne The Last Photo , die werd gelanceerd op de (wetenschappelijke) gelukkigste dag van het jaar. Deze campagne heeft een cruciale nationale dialoog op gang gebracht en het Verenigd Koninkrijk in staat gesteld actie te ondernemen om zelfmoord te voorkomen.De diversiteit van de doelgroep van Lacoste neemt de hoofdrol ‘Unexpected Encounters’

Geïnspireerd door de diversiteit van de Lacoste-gemeenschap legt Unexpected Encounters het moment vast waarop twee verschillende groepen elkaar onverwachts tegenkomen en beseffen dat ze een gemeenschappelijke band hebben: het iconische Lacoste-logo.

De campagne verbindt acht subculturen, die zijn vastgelegd in een bijpassende setting waarbij zowel de verschillen als onverwachte overeenkomsten worden getoond. Met Lacoste als middelpunt gaan de groepen op de foto’s een slimme visuele dialoog aan, tijdens de ontmoeting tonen zij wederzijdse bewondering voor hun stijl. Door de foto’s direct naast elkaar te plaatsen in de uitingen komen de twee werelden samen en vullen ze elkaar aan.

De campagnefoto’s, genomen door Ierse fotograaf Ronan Gallagher, geven een filmachtige sfeer. De combinatie van krachtige kleuren en gevoel voor mode zorgde voor een levendige en kleurrijke energie, hetgeen enorm opviel in het straatbeeld.
Alle Outdoor Gold Lion winnaars van 2023 op een rijtje:

Bucket Hat, Pink Polo and Socks and Sandals / Lacoste / door BETC, Paris

Kitchen, QSR and Diner / Heinz Ketchup / door Rethink Toronto

Fitchix / Honest Egg Co / door VMLY&RMelbourne

The Last Photo / CALM / door Adam&eveDDB, London

The Artois Probability / Stella Artois / door GUT, Buenos Aires

Life Extending Stickers / Makro / door Grey Colombia, Bogota

Anne de Gaulle / Fondation Anne de Gaulle / door Havas, Paris

Bread of the Nation / AB InBev SA / door Ogilvy South Africa

Ander nieuws

Naar overzicht
Visual & Webdesign