Zoeken Share Woordenboek
Sluiten

Zoeken

Overzicht

Dopamine MasterClass Recap

Afgelopen dinsdag, 16 januari, heeft Lars van den Nieuwehoff van IkiGuides een inspirerende Masterclass gegeven over de werking van dopamine, waarbij de nadruk lag op het verkrijgen van controle over onze aandacht, tijd en energie.

Dopamine is oorspronkelijk een motivatiestof die ervoor zorgt dat bepaalde doelen worden bereikt, doelen die van oudsher gericht zijn op overleving en leven. Kort samengevat fungeert dit hormoon als drijvende kracht achter motivatie en voldoening. Triggers initiëren gedachten en acties, wat uiteindelijk leidt tot een gevoel van bevrediging.

Dopamine + moderne technologie 
De Masterclass behandelde ook moderne uitdagingen met dopamine, waarbij overmatige prikkels door oa technologie de natuurlijke relatie ermee verstoren. Een overvloed aan korte-termijn dopamine prikkels, zoals sociale media en andere instant bevredigingen, werden vergeleken met langere-termijn bronnen zoals liefdesrelaties, vrienden en werk.

Ook deelde hij hoe om te gaan met een overkill aan dopamine.
Hierbij zijn 3 fases:
1. Afkicken en ontleren – bewust uit een routine stappen
2. Focus op lange termijn voldoening – waar wil je naartoe?
3. Verhoogd bewustzijn en mindfulness - waarom doe je de dingen zoals je die doet en waarom heb je deze neiging?

Stimulus controle
Stimulus controle stelt je in staat om grip te hebben op je eigen gedrag. Hierdoor ben je je bewust van wat je gaat doen en waarom je dat doet, vooral tussen de prikkel en de handeling. Overweeg je een specifieke handeling of voer je deze louter uit uit gewoonte? Stimuli kunnen zowel intern als extern zijn. Bij externe stimuli kun je eenvoudig je routine doorbreken door bijvoorbeeld notificaties uit te schakelen. Een voorbeeld van een interne stimulus is de neiging om te vluchten bij onprettige gevoelens. We zijn vaak geneigd om in zulke situaties vaak onze telefoon erbij pakken. De uitdaging is om je hiervan bewust te worden en alternatieve handelingen te overwegen.

Ander nieuws

Naar overzicht
Visual & Webdesign